Kasza bulgur – niedoceniana w Polskiej kuchni

0
734

Miłośnicy kuchni Polskiej bardzo często sięgają po kasze, które są niezwykle uniwersalne i pożywne. Można wykorzystywać je zarówno w daniach mięsnych, jak i warzywnych, dzięki czemu zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie (lub nawet weganie) znajdą dla siebie atrakcyjne propozycje kulinarne.

Jedną z interesujących propozycji, która powinna zaciekawić wszystkich osób szukających innowacyjnych rozwiązań, jest chociażby kasza bulgur. Można ją dostać dosłownie we wszystkich średnich i dużych sklepach spożywczych, a jej cena jest stosunkowo niska w porównaniu chociażby do różnych gatunków ryżu, czy wymyślnych makaronów. Warto zatem zadbać o to, by znalazła się ona dosłownie we wszystkich szafkach z żywnością, gdyż w ten sposób

Czy cena kaszy ma znaczenie dla jakości?

Często wydaje nam się, że nie ma większej różnicy między produktami budżetowymi i z klasy premium. Nawet w przypadku takich produktów spożywczych jak kasza bulgur, jakość ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku, ale również dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Dlaczego? Ponieważ renomowane marki dbają o jakość produkcji swoich wyrobów i najistotniejsze aspekty etapu magazynowania. Dzięki temu klienci mogą liczyć na to, że wybrany przez nich asortyment nie tylko będzie smaczny, ale także i zdrowy.

Dlaczego warto wybierać kasze?

Największą popularnością na polskich stołach cieszą się 3 podstawowe produkty węglowodanowe. Do tej grupy zaliczamy między innymi ziemniaki, ryż i wszelkiego rodzaju makarony. Zapominamy jednak o takich produktach jak kasza bulgur, czy chociażby bataty, które bardzo często są o wiele bardziej odżywcze od pozostałych propozycji (może z wyjątkiem ziemniaków, które również są świetnym źródłem mikroelementów). Kasze posiadają również o wiele większy indeks sytości, co przekłada się na poziom najedzenia po posiłku.

Jak to wygląda w praktyce? Załóżmy, że masz przed sobą 200g ugotowanego ryżu (niski indeks sytości) i tyle samo kaszy (o wiele wyższy indeks sytości). Czy jeśli gramatura jest ta sama, najesz się tak samo, zakładając, że jesteś tak samo głodny w obydwu przypadkach? Otóż nie. W przypadku produktu o wyższym indeksie sytości, po prostu szybciej się najesz i to uczucie utrzyma się znacznie dłużej. Możesz w ten sposób łatwo i szybko ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

Zarówno w sieci, jak i w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów, do których niezbędna jest kasza bulgur. Można wykorzystywać ją niemal do wszystkiego – od dań głównych (np. z mięsem lub warzywami), po ciekawego i rzadko spotykane sałatki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here