KONKURS Prowansalski | WYNIKI

35
2349

Nie ma to jak urok sielskiej Prowansji, białe, lekkie meble zachowane w tym klimacie i wielkie połacie lawendowych pól, które elektryzują fanatyków francuskich prowincji. W regionie tym wszystko pachnie ziołami, wnętrza wiejskich domów sprzyjają wyciszeniu, a kolory otaczającego krajobrazu przypominają o zależności człowieka od natury. Żeby przybliżyć Was do takiej atmosfery wraz ze sklepem AGOHOME ogłaszamy konkurs, w którym wygrać można dekoracyjne koszyki, które z pewnością będą nieodzownym elementem wnętrza, zachowanego w prowansalskim stylu.

Niezależnie od tego w jakim stylu jest Twój dom, AgoHome to miejsce, w którym każdy miłośnik dekoracyjnych przedmiotów znajdzie coś dla siebie. Jeśli chcecie mieć pewność, że nic Was nie ominęło, zaglądajcie tam regularnie.

 

WYNIKI:

I miejsce – Komplet dwóch białych, dekoracyjnych koszyków od firmy AGOHOME otrzymuje Beata Horodyłowska.

Serdecznie gratulujemy!

 

REGULAMIN [klik]

Więcej konkursów znajdziesz na: 

35 KOMENTARZE

  1. Bakłażan umyć, pokroić w plastry, posolić i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie każdy plaster przekroić na 4 części. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, potem pokroić w skośne kawałeczki Papryki słodkie i ostre umyć, przekroić na pól, oczyścić z pestek i białych części. Można opiec je w piekarniku i zdjąć z nich skórkę. Papryki słodkie pokroić wmałe kawałki, ostre – w pierścienie. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i ostrą paprykę, podsmażyć mieszając. Dodać bakłażan, papryki, cukinię. Dusić przez chwilę mieszając. Dołoży' pomidory, wlać bulion. Przy prawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 10 min.

  2. Bakłażan umyć, pokroić w plastry, posolić i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie każdy plaster przekroić na 4 części. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, potem pokroić w skośne kawałeczki Papryki słodkie i ostre umyć, przekroić na pól, oczyścić z pestek i białych części. Można opiec je w piekarniku i zdjąć z nich skórkę. Papryki słodkie pokroić wmałe kawałki, ostre – w pierścienie. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i ostrą paprykę, podsmażyć mieszając. Dodać bakłażan, papryki, cukinię. Dusić przez chwilę mieszając. Dołoży' pomidory, wlać bulion. Przy prawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 10 min.

  3. Prowansja kojarzy mi się zapachem lawendy i czosnku. Kuchnia regionu jest równie uwodzicielska jak krajobraz. Kolorowe potrawy przyprawione ziołami działają wyjątkowo na moje zmysły wzroku i powonienia.Ja poleciłbym danie tej kuchni może np.coś z jagnięciny – pieds-et-paquets – dosłownie nóżki i paczki. Białe i gładkie owcze nóżki są ułożone starannie na tacach. Obok leżą paczki, czyli zawiniątka z żołądkowego nabłonka, wypełnione mielonym czosnkiem, pietruszką i bekonem.Paczki są gotowane mniej więcej pięć godzin w sosie z pomidorów, białego wina i aromatycznych roślin, głównie tymianku i liści laurowych razem z nóżkami i plastrem boczku. Dzięki żelatynie z nóżek pomarańczowo-czerwony sos gęstnieje, zaś paczki stają się miękkie i bardzo delikatne.

  4. Poleciłabym zupę warzywną z bazylią tzw "soupe au pisto" a w koszyczkach widziałabym bazylię i inne ziółka przydatne w mojej kuchni.Do tej zupy potrzeba nam dużo świeżej bazylii, 3 ząbki czosnku i oliwa z oliwek do przygotowania pesto.Do zupy potrzebujemy fasoli czerwonej, białej i zielonej szparagówki tak po 100g każdej, 3 ziemniaki, marchewka, mała cukinia i 2 piękne pomidorki.Fasolę namoczyć najlepiej na całą noc.Szparagówkę pokroić na 2 cm kawałki.Cukinię kroimy w dużą kostkę, można pozostawić skórkę jeśli jest to młoda cukinia.Do garnka dać oliwę, następnie cebulę pokrojoną w kostkę, dusić przez 5 minut.Dodać ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę.Poddusić przez ok 10 minut.Podlać ok litrem wody.Dodać fasolę i szparagówkę, dodać soli i pieprzu.Gdy zmiękną dodać cukinię oraz pomidory pozbawione skórki i pokrojone w kostkę.Przygotować pesto najlepiej w moździerzu albo w blenderze.Zmiksować bazylię z czosnkiem i dodawać porcjami oliwę.Do zupy tuż przed podaniem podać pesto i zamieszam.Posypać parmezanem.Pycha….

  5. Polecam Ratatuj 😀
    Kabaczki i cukinie umyj i cieniutko obierz Pokrój je na dość grube półplasterki, ale ledwie widocznych pestek cukinii nie wykrawaj. Zalej pomidory wrzątkiem, a po minucie odcedź i przelej je na sicie bardzo zimną wodą. Teraz bez trudu ściągniesz z nich skórkę. Pokrój pomidory na ćwiartki. Z wypłukanych strąków papryki powykrawaj nasady łodyg, usuń nasiona, potem przekrój strąk na pół i wytnij białe zgrubienia, a każdą połówkę pokrój w dość szerokie paski. Cebulę posiekaj na końcu, żebyś nie płakała, gdy będziesz obrabiała inne warzywa. Każde warzywo zgarnij do osobnej miseczki. Wlej oliwę do rondla. Gdy się dobrze rozgrzeje, wsyp do niej cebulę i podsmaż na jasnozłoto na małym ogniu, często mieszając. Nie przypal! Do cebuli dodaj pomidory i pokrojony ząbek czosnku, a po 2-3 minutach paprykę, liść laurowy, tymianek i bazylię albo 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj wszystko delikatnie i duś parę minut pod przykryciem. Czujecie ten zapach ziół? ja zawsze tak 🙂 Włóż do rondla cukinie albo cukinie z kabaczkami, wymieszaj i duś, aż staną się lekko szkliste, a więc około 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy . Smacznego:)

  6. Kurczak po prowansalsku

    Dla 4 osob

    1 maly kurczak
    2 cebule
    4 zabki czosnku
    2 lyzki oliwy
    lyzka koncentratu pomidorowego
    sol, pieprz, ziola prowansalskie

    Kurczaka podzielic na czesci, natrzec ziolami, sola i pieprzem. Cebule pokroic w talarki i podsmazyc na rumiano na oliwie. Cebule wyjac, a oliwe wlac do naczynia zaroodpornego. Ulozyc w naczyniu czosnek i cebule a na nich kurczaka. Koncentrat wymieszac ze szklanka wody, dodac jeszcze nieco soli, pieprzu i ziol. Wymieszac, zalac kurczaka. Piec w tempetraurze 180°C ok 45-50 minut.

    A do tego suróweczka

    Składniki:
    1 awokado
    2 pomidory
    kilka różyczek kalafiora
    dwie garści rukoli
    oliwa
    lubczyk
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    1. Awokado obieram i kroję w kostkę, pomidory kroję w kostkę podobnej wielkości, kalafiora dzielę na małe kawałki. Wszystko to plus rukolę wrzucam do miski.
    2. Zalewam oliwą posypuję solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi.

    Wychodzi pyszny obiadek

    pozdrawiam

  7. gruszki smażone z miodem posypane orzeszkami pistacjowymi, dojrzałe pomidory zbierane na słońcu z bazylią polaną prowansalską oliwą z oliwek a do tego jeszcze ciepły, chrupiący chleb z pieca również polany oliwą z oliwek, pasta ze zgniecionych oliwek z czosnkiem posmarowana na świeżym chlebie do tego schłodzone wino

  8. Ta potrawa, rodem ze słonecznej Prowansji 🙂 Podstawą ratatouille są przeróżne świeże warzywa: cebule, cukinie, bakłażany, pomidory czy kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i o sposób przygotowania. Niektórzy gotują ratatouille na bazie bulionu mięsnego lub wywaru warzywnego. Oprócz wyżej wymienionych warzyw w ratatouille mogą znaleźć się marchewki, ziemniaki, szparagi czy nawet grzyby. Istotą tradycyjnej kuchni są przecież sezonowość i oszczędne gospodarowanie zasobami. Jeśli coś miałoby się zmarnować, o wiele lepiej wykorzystać to do przygotowania potrawy.
    Istotnym elementem gulaszu są świeże i suszone zioła o śródziemnomorskiej proweniencji: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn.Sposobów przygotowania potrawy również jest bez liku. W niektórych wersjach po prostu podsmaża się wszystkie warzywa razem a następnie dodaje pomidory i gotuje. W innych, warzywa pLetnie ratatouille

    Niektórzy przed użyciem bakłażana, kroją go na kawałki, solą i odstawiają na około 30 minut. Ma to za zadanie pozbycie się bakłażanowej goryczki. Przyznam, że dawniej korzystałam z tego sposobu, jednak od dłuższego czasu używam po prostu małych owoców i nigdy nie miałam problemów z gorzkawym posmakiem warzywa.

    Składniki:

    2 małe cukinie

    mały bakłażan

    strąk czerwonej lub żółtej papryki (lubię mieszać różne rodzaje)

    papryczka chilli (opcjonalnie)

    2 cebule (można użyć różnych gatunków np. czerwonej i perłowej)

    2 dojrzałe pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych

    400 g pomidorów w zalewie (około jednego kartonika). W sezonie pomidorowym można wykorzystać świeże, bardzo dojrzałe pomidory sparzone i obrane ze skórki.

    łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)

    garść czarnych oliwek (opcjonalnie)

    pół pęczka natki pietruszki

    pół pęczka świeżej bazylii lub dodatek innych ziół np. tymianku czy oregano

    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    iecze się w piekarniku i dopiero potem gotuje razem z sosem pomidorowym.

    kilka łyżek oliwy z oliwek

    2-3 ząbki czosnku (najlepiej świeżego, ma delikatniejszy smak), posiekane lub zgniecione

    pół kieliszka wina

    Do podania:

    ser feta, ser kozi lub owczy bundz (nie jest to tradycyjny dodatek, jednak ja lubię dodawać ser pod koniec gotowania: szczególnie smakuje mi ser kozi)

    dobrej jakości pieczywo

    dobre wino

    Wykonanie:

    Cukinie kroimy w plastry (około 0,5 cm), bakłażana na kawałki, paprykę w podłużne plasterki. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla do 200 C lub patelnię grillową. Warzywa mieszamy z oliwą, solidną szczyptą ziół prowansalskich i zapiekamy w piekarniku lub na patelni grillowej tak długo, aż warzywa będą ładnie przyrumienione i chrupiące (na patelni grillowej około 8 minut).

    Uwaga: warzywa trzeba od czasu do czasu mieszać, tak, aby się nie przypaliły. Miejcie na nie oko!

    Pomidory kroimy na kawałki (jeśli wolicie, można sparzyć je gorącą wodą i ściągnąć skórki). W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Kiedy zacznie się robić miękka (po około 5-6 minutach) dodajemy czosnek, resztę ziół prowansalskich i świeże zioła. Smażymy jeszcze chwilę, szybko mieszając, aż olej zacznie nabierać intensywnego aromatu.

    Dodajemy grillowane warzywa i zwiększamy ogień. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.

    Uwaga: może się zdarzyć, że alkohol zapali się pod wpływem wysokiej temperatury (zdarzyła mi się taka sytuacja). Wystarczy się odsunąć i spokojnie poczekać, aż wino się wypali.

    Kiedy wino odparuje dodajemy resztę składników: pomidory, pomidory w zalewie, oliwki, cukier. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie ale nadal jędrne (ja gotuję około 20-25 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przed podaniem możemy posypać serem i świeżymi ziołami.

  9. Południe Francji przepełnione jest słońcem, które sprzyja uprawie warzyw i owoców lubiących klimat śródziemnomorski. Spotkamy tam drzewa oliwne, bakłażany, cukinie, cytrusy, a także wszelkie zioła szczodrze dodawane do dań.
    Do wielu dań stosuje się także oliwki, które służą również jako baza wspaniałej pasty do chleba tapenady, do której dodaje się także kapary oraz anchois – składniki bardzo popularne w kuchni południa.
    Chleb tapenada z polecaną pastą to propozycja dla ceniących prostotę i wiejskie klimaty. Kto raz spróbuje, już nie zapomni…

  10. Południe Francji przepełnione jest słońcem, które sprzyja uprawie warzyw i owoców lubiących klimat śródziemnomorski. Spotkamy tam drzewa oliwne, bakłażany, cukinie, cytrusy, a także wszelkie zioła szczodrze dodawane do dań.
    Do wielu dań stosuje się także oliwki, które służą również jako baza wspaniałej pasty do chleba tapenady, do której dodaje się także kapary oraz anchois – składniki bardzo popularne w kuchni południa.
    Chleb tapenada z polecaną pastą to propozycja dla ceniących prostotę i wiejskie klimaty. Kto raz spróbuje, już nie zapomni…

  11. Kurczak z pomidorami i oliwkami w stylu prowansalskim

    -1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka)
    -2 puszki pomidorów w zalewie (każda po 400 g)
    -3 ząbki czosnku
    -2 średniej wielkości cebule
    -4 łyżki oleju
    -2 łyżki oliwy
    -1 liście laurowe
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -1 łyżka cukru
    -1/3 szklanki zielonych oliwek z zalewy
    -1/3 szklanki czarnych oliwek z zalewy
    -sól
    -świeżo zmielony czarnych pieprz
    -do podania:natka pietruszki

    Kawałki kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem. Cebule obierz i pokrój na cienkie piórka. Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej z oliwą i obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony na złoto (zajmie Ci to około 10 minut). Przełóż do szerokie garnka lub rondla. Wlej 2 szklanki wody, postaw na średnim ogniu.Na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz dodaj cebulę, lekko posól i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj czosnek i cały czas mieszając smaż przez minutę. Przełóż do mięsa. Do garnka dodaj pomidory wraz z zalewą, liście laurowe oraz zioła prowansalskie i cukier, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Nie zapominaj o częsty mieszaniu. W razie potrzeby dolej trochę wody. Mięso powinno całkowicie zmięknąć, a sos odparować połowę swojej objętości.Dodaj oba rodzaje oliwek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu przez kilka chwil. Danie na talerzach udekoruj natką pietruszki. Podawaj pszennym pieczywem albo ryżem ugotowanym na sypko.

  12. Bardzo lubię styl prowansalski. Jest uroczy i bezpretensjonalny. Marzy mi się, że kiedyś urządzę kuchnię w takim stylu, a póki co czasem tworzę stylizacje inspirowane Prowansją na swoim blogu. Własnie ostatnio wrzuciłam coś co chciałabym polecić. Zapraszam do obejrzenia zdjęć:

    http://vegazone.blox.pl/2013/02/Dietetyczne-muffinki-gryczane.html

    przepis wrzucę również tutaj, aby uczynić zadość regulaminowi:

    składniki:

    suche:

    2 szklanki mąki gryczanej (lub pszennej np. razowej)

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    mokre:

    1,5 szklanki cukinii startej na tarce o średnich oczkach

    1 słoiczek pomidorów suszonych z kaparami (użyłam OLE!)

    pół szklanki oliwy (użyłam tej w pomidorów + dolałam jeszcze trochę zwykłej, aby w sumie wyszło pół szklanki)

    1 jajko

    2/3 szklanki jogurtu naturalnego

    wykonanie:

    1. Pomidory i kapary odsączamy, te pierwsze kroimy w kostkę.

    2. Mieszamy w jednym naczyniu składniki mokre, w drugim suche, a następnie łączymy je razem i mieszamy. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.

    3. Umieszczamy je w formie do muffinek zabezpieczonej papilotkami lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20 minut.

    Pozdrawiam!

  13. Bouillabaisse czyli zupa rybna, dla mnie jest to sprawa nie chybna, pyszne rybki morskie, sprawią z dania nowosci dworskie, szlachectwo i bogactwo smaków, przyprawia o dreszcze nie tylko rybaków, aranżacje smakowe na podniebieniu tworzy, każdemu, kto się do tej potrawy otworzy, szfranem ładnię zupkę przyodziać, aż nasze oczy z zachwytu będą piać, doprawić pieprzem i oliwą, tak je każda prawdziwa diwa, bogactwo i połączenie smaków, w sam raz dla naszych rodaków, by smak ciepłej krainy poczuli, czytając książkę w fotelu na swej koszuli, by rozmarzyć się w niepamięć, i zapisać się na gotowania zajęć, nauczyć się Prowansalskiej kuchni, by móc zaskoczyć nie tylko kumpli, być liderem smaków we wszechświecie, tak każdy by chciał – i wy to wiecie!

  14. Zapiekany pilaw jagnięcy
    Składniki; 600g jagnięciny, 100g słoniny, sól, mielony pieprz, 1 lyżeczka mielonej kolendry, 200ml białego wina, 250g pieczarek, 3 różnokolorowe papryki, 2 łyżki ole, 3 łyżki masła, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 1/2 pora, 250g ryżu, 400ml wywaru mięsnego, 3 żółtka 150g żółtego sera, kardamon, 200ml kwaśnej śmietany, 1 cytryna, szczypiorek.
    Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na słoninie. Dodać sol, pieprz, kolendrę i wino. Dusić około 40 minut na małym ogniu. Gdy płyn z mięsa odparuje, dodac plasterki pieczarek i paski papryki. Dusić jeszcze 20 minut. Na rozgrzaym oleju z 2 lyżkai masła, zezłocić posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i okrojony por. Dodać ryż, wlać wywar, posolić i dusić 20 minut. Gotowy ryż wymieszać z żółtkami, kardamonem i startym serem. W brytfannie, nasmarowanej resztą masła, ułożyć warstwe ryżu, na niej mięso, przykryć pozostałym ryżem i polać śmietaną. Zapiekać w rozgrzaym piekarniku około 15 minut na złoty kolor. Podać posypane szczypiorkiem.
    casablanca12@wp.pl

  15. polecam PROSTE POŁĄCZENIE ZIMNEGO SMAKU POMIDORA Z GORĄCĄ CUKINIĄ! lekkie danie na upalne dni:Mus z pomidorów, na bazie oliwy, czosnku z ziołami prowansalskimi okraszony grilowaną cukinią prosto z grila. pyszności. Wszystko poprzedzone lekkim aperitifem o lekko jablkowym posmaku. Składniki: -miąższ z 4 gruntowych pomidorów lu z puszki bez skórki;
    -3 łyżki świeżej oliwy z oliwek;
    -2 ząbki czosnku zmiażdzone nozem;
    -1 cukinia pokrojona w plastry i grilowana tuż przed podaniem;
    -zioła prowansalskie wg .uznania
    PYCHOTA

  16. Styl prowansalski to mój ulubiony styl. Jest lekki, dlatego poleciłabym w tym klimacie placuszki jabłkowe. Składniki:
    2 szklanki mąki,
    2 szklanki mleka,
    2 jaja,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 jabłka,
    olej do smażenia.
    Sposób przygotowania:
    Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać mleko, jaja, wymieszać dokładnie mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry. Wymieszać z ciastem. Smażyć. Aby placki troszkę odtłuścić położyć na talerzu papier kuchenny. Można dodać do ciasta cukier waniliowy.

    Smacznego.

  17. Zupa krem ze świeżych, czerwonych, soczystych pomidorów, oczywiście z bazylią, oregano, czosnkiem i oliwkami. Całość ugotowana na wywarze z marchwii, pietruszki i dymki. Proporcje dowolne według upodobań. Ja dodaję troszkę pikantnej papryki dla zaostrzenia smaku a całość przełamuję łyżką cukru. Po zmiksowaniu dekoracja z gęstej śmietany i listków bazyli. Do zupy podaję grzanki z pieczywa smażonego na oliwie z oliwek. Łatwe (nawet dla tych co z kuchni jak najdalej), szybkie, pyszne.

  18. 80 dag schabu, 2 cebule, 30 dag pieczarek, 1/2 litra bulionu,łyżeczka ziół prowansalskich, świeży tymianek lub suszony, sól,
    Mięso opłucz, osusz, pokrój na kotlety, rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju. Przełóż do rondla. Cebulę obierz, pokrój w piórka, podsmaż na tym samym tłuszczu, dodaj do mięsa. Pieczarki oczyść, pokrój, podsmaż na maśle i dodaj do rondla. Podlej bulionem, dodaj zioła prowansalskie i tymianek. Duś pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.

    smacznego

  19. a ja prościutko ale smacznie i szybko…uwielbiam te klimaty….:)moim ulubionym , praktycznym daniem prowansaldzkim jest poprostu kurczak , a raczej jego pierś w kawałakach podsmażony na oliwie , do tego jak juz się zarumieni wrzycam marchewkę w pokrojoną paski, podgotowane brokuły , puszka kukurydzy, zioła do smaku , pieprz i sól…pycha polecam

  20. a ja polecam Prowansalskie danie warzywne (Ratatouille)
    Składniki:
    Po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej,
    300 g cukini,
    250 g bakłazanów,
    4 pomidory,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    oliwa z oliwek,
    świeża bazylia, tymianek, rozmaryn (ewentualnie mogą być zioła suszone)

    Wykonanie:
    Umyte cukinie pokroić w plasterki (nie obierać), cebule posiekać, wypestkowane papryki pokroić w paski. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, pokroić na 6 części. Bakłażany pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
    Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażać przez 5 minut bakłażany, dodać paprykę, a po 3 minutach pomidory i cebulę. Po kolejnych 3 minutach cukinię i czosnek. Posolić, dodać posiekane zioła, przykryć i dusić 30 minut.
    Dodać 3 łyżki oliwy i dusić kolejne 30 minut. Podawać gorące.
    pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    szymanska25@wp.pl

  21. Prowansalska kuchnia jest pyszna i aromatyczna.Polecam "Muszle makaronowe z cukinią i serem kozim". Danie bardzo delikatne a ser kozi dodaje mu charakteru i wyrazistego smaku.
    Składniki:
    1o szt. makaronu duże muszle
    oliwa z oliwek
    10 dkg sera koziego
    Do farszu potrzebujemy:
    1 cukinię
    1 łyżkę oliwy z oliwek
    1 cebulę
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej kolendry
    1/3 szklanki listków świeżej szałwii
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz

    Ugotowany makaron al dente skrapiamy oliwą z oliwek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Cukinię ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, dodajemy do cebuli i czosnku, i kolejno kolendrę oraz szałwię. Całość smażymy ok. 5 minut, do momentu gdy cukinia będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy muszle, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokruszonym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 10 minut.
    Pychotka 🙂 Gorąco polecam 🙂

  22. Prowansja kojarzy mi się tylko i wyłącznie z…Lawendą i danie z Lawendą bym poleciła.
    Niektórzy pewnie się zdziwią, ale lawenda świetnie komponuje się z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem.

    Polecam Grillowaną karkówkę w prowansalskiej ziołowej marynacie.

    Składniki:
    0,5 kg karkówki
    pól szklanki oleju rzepakowego
    3 łyżki miodu
    zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek, oregano, koper, KONIECZNIE lawenda (mogą być suszone)
    sól, pieprz do smaku
    3 ząbki czosnku

    Przygotowanie:
    Przygotowujemy marynatę: Czosnek i świeże zioła siekamy (suszone lekko rozdrabniamy), dodajemy je do naczynia z olejem, miodem, przyprawiamy.
    Mięso wkładamy do marynaty najlepiej aby leżakowało jeden dzień w lodówce przed grillowaniem.
    Następnego dnia grillujemy karkówkę polewając od czasu do czasu marynatą.

    Mięso jest niesamowicie aromatyczne i apetyczne.
    Polecam i życzę smacznego! 😉

  23. Serdecznie polecam pastę "Tapenade", która powstaje z połączenia oliwek i anchois, zmielonych z kaparami i czosnkiem. Może być podawana na grzankach lub stanowić sos do mięsa lub ryby.
    Pychotka!

  24. Pieds-et-Paquets – dosłownie nóżki i paczk. Białe i gładkie owcze nóżki są ułożone starannie na tacach. Obok leżą paczki, czyli zawiniątka z żołądkowego nabłonka, wypełnione mielonym czosnkiem, pietruszką i bekonem. Paczki są gotowane mniej więcej pięć godzin w sosie z pomidorów, białego wina i aromatycznych roślin, głównie tymianku i liści laurowych razem z nóżkami i plastrem boczku. Dzięki żelatynie z nóżek pomarańczowo-czerwony sos gęstnieje, zaś paczki stają się miękkie i bardzo delikatne. Kulinarne dziedzictwo niżej położonych obszarów Prowansji, głównie w regionie Var, opiera się na wieprzowinie. Świniobicie (féte du cochon) wciąż jest jednym z najważniejszych wydarzeń. Z rozbieraniem świni po uboju wiąże się nierozerwalnie przygotowywanie caillettes. Przysmak znany już w XVII w. z wyglądu przypomina hamburgery, ale ma inny kształt. Tnie na kostki, dodając czasami botwinkę lub szpinak; zawsze – czosnek, sól, pieprz i zioła. Tak przygotowanej masie nadaje się kształt kuli, przyozdabia szałwią, owija kawałkiem tłuszczowej siatki okrywającej świński żołądek. Przysmak piecze się mniej więcej pół godziny.

  25. Uwielbiam zarówno styl prowansalski, jak i smak prowansalskich potraw. Moją propozycją potrawy jest filet z indyka pieczony w ziołach i soku jabłkowym z dodatkiem fasolki szparagowej. Co potrzebujemy?

    Filet z indyka – ok. 1,5 kg
    ok. 0,5 l soku jabłkowego
    700 g fasolki szparagowej umytej i pokrojonej na 3-cm kawałki lub 1 opakowanie mrożonej fasolki
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    mąka

    Filet myjemy i nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy w brytfance i zalewamy sokiem jabłkowym tak do połowy wysokości mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stC. Po około godzinie mięso obracamy i dosypujemy fasolkę szparagową, ewentualnie uzupełniamy soku (fasolka powinna być przykryta). Pieczemy następne 30 minut, aż fasolka zmięknie. Sprawdzamy mięso – gdy jest upieczone odkrywamy je i chwilkę dopiekamy pod rusztem. Sok spod pieczenia zlewamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki i przygotowujemy jasną zasmażkę. Mieszamy ją ze zlanym sokiem i otrzymanym sosem jabłkowo-pieczeniowym polewamy upieczone mięso. Smacznego!! Pyszne, szybkie, proste i o prawdziwie prowansalskim smaku!!

  26. Uwielbiam styl prowansalski, jestem fanką, ubustwiam. Składniki:
    1-2 piersi kurczaka
    puszka kukurydzy
    3-4 marchewki pokrojone w paski
    brokuły – paczka mrożonych lub jeden duży świeży
    ryż
    sól, pieprz, dowolne zioła

    Przygotowanie:
    Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażany z ziołami na oliwie, dodajemy marchewkę, na końcu kukurydzę. Doprawiamy do smaku.
    Osobno gotujemy ryż i brokuły.

    Sposób podania:
    Układamy warstwę ryżu, przykrywamy brokułami, na wierzchu kładziemy mięso z warzywami.

  27. Pierś z kurczaka w sosie prowansalskim.

    Do wykonania potrzebne będą:
    – podwójna pierś z kurczaka,
    – duża śmietana 18%,
    – czosnek (2-3 małe ząbki),
    – sól, pieprz, mieszanka ziół "zioła prowansalskie", czerwony Delikat (przyprawa do mięs Knorr)
    – posiekana pietruszka,
    – oliwa lub olej (do smażenia),
    – bakłażan,
    – cukinia,
    – ryż.

    1. Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, Delikatem oraz odrobiną soli. Przyprawione mięso rzucamy na rozgrzany olej (oliwę), gdy "dojdzie" dodajemy pokrojony czosnek, następnie zalewamy śmietaną (w międzyczasie gotujemy ryż). Do sosu dodajemy zioła prowansalskie oraz natkę pietruszki, wedle uznania sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, w razie potrzeby sos można zagęścic odrobiną mąki.
    2. Bakłażana i cukinię kroimy w około półcentymetrowe talarki (jeśli bakłażan jest dużo większy niż cukinia przekrajamy go na pół), smażymy obustronnie na osobnej patelni, solimy do smaku.
    3. Duży talerz obsypujemy natką pietruszki, za pomocą dużej, okrągłej łyżki (np. takiej do zupy) nakładamy ryż uformowany w kulki, polewamy sosem, obok układamy naprzemiennie cukinię i bakłażana (na styl sałatki caprese).
    Smacznego 🙂

  28. Deser wprawdzie nawiązuje nazwą do włoskich klimatów, ale przecież Prowansja i Włochy pod kątem kulinarnym mają sporo wspólnego – dlatego polecam Wam moją ukochaną MIODOWĄ KOZĘ NOSTRĘ, czyli deser z sera koziego z dodatkiem miodu, winogron i karmelu. Prosty, pyszny i delikatny, bezpretensjonalny w smaku i formie – pachnący marzeniami… taki jest mój deser. Taka jest Prowansja.

    A do tego koniecznie lektura książek Marcela Pagnola – największego piewcy prowansji, jakiego znam! 🙂

    http://anulowe.blogspot.com/2013/01/z-wiedzmowej-kuchni-cud-miod-kozi-ser.html

    Składniki:

    1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
    3 łyżki miodu (u mnie – wielokwiatowy)
    3 łyżki półsłodkiego białego wina
    12 kulek winogrona
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody

    Roladkę twarogową kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie.

    Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, mieszając intensywnie, aż z cukru powstanie karmel (zawsze mnie to zadziwiało – jakim cudem z produktu stałego robi się coś tak kusząco płynnego i lepkiego jak karmel; oto dowód utwierdzający mnie w przekonaniu, że gotowanie jest w gruncie rzeczy odmianą magii!).

    Dolewamy wina do karmelu (ostrożnie, będzie syczeć i pryskać). Mieszamy intensywnie.
    Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do karmelu, znów ostrożnie. Mieszamy aż składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

    Winogrona kroimy na połówki i dodajemy do sosu karmelowego. Podgrzewamy jeszcze 3-5 minut, delikatnie, żeby się nie porozpadały.

    Ser wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerz, najlepiej, rzecz jasna, podgrzany. 🙂
    Talerz dekorujemy sosem karmelowym i winogronami, przyozdabiamy odrobiną cynamonu. A później delektujemy się tym nietypowym połączeniem smaków… Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni! 🙂

    Smacznego!

  29. Ja poleciłabym Wam pyszne danie prowansalskie, które często gości w mojej kuchni-Daube.Pyszne danie m.in. z udźcem wołowym, zielonymi i czarnymi oliwkami, boczkiem , warzywami i przyprawami. Do tego pyszna marynata w nucie głównej -skórka pomarańczy(oraz inne składniki).Oraz gremolatą -czosnek, listki natki pietruszki, skórka z cytryny.

  30. Nic nie poradzę, Prowansja kojarzy mi się wyłącznie z moją ukochaną LAWENDĄ! Dlatego gorąco polecam przepyszne ciasteczka lawendowe, które wykonuję według przepisu pochodzącego z Moje Wypieki:
    210 g masła (w pokojowej temp.)
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
    otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 – 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 – 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się – podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 – 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami – powiększają się na boki). Studzić na kratce.

    Do tego oczywiście lawendowa herbata 🙂 Oto cały smak Prowansji 🙂

  31. Prowansja bogactwa doznań naszym zmysłom oferuje,
    Danie w prowansalskim klimacie zawsze smakiem imponuje.
    Więc świetnie danie obiadowe lub kolacyjne proponuje,
    Którego przygotowanie dosłownie 30 minut zajmuje.
    Jest pełne energii i aromatu – bez wątpienia
    Prawdziwe sioło prowansalskie jego smak zmienia.
    To o połączeniu MIĘSA MIELONEGO Z CUKINIĄ mowa,
    Bez ziół prowansalskich się po prostu chowa.
    Najlepiej z cukinii takiej smakuje,
    Która w pełnym słońcu się „wyleguje”.
    Jest równie dobra zimą,
    Przypomina nam lato – jestem od z wesołą miną.
    Najpierw składniki podam,
    A potem sposób przygotowanie dodam.
    – 2 średnie cukinie
    – ½ kg mielonego mięsa ( wieprzowego lub drobiowego)
    -2 cebule
    – 4 ząbki czosnku
    – puszka pomidorów ( w sezonie pomidorowym można zastąpić świeżymi pomidorami bez skórki i pestek
    – 2 łyżki przecieru pomidorowego
    -5 łyżek oleju
    – garść świeżych liści bazylii
    – spora szczypta ziół prowansalskich
    – 1 łyżeczka cukru
    -sól
    – świeżo zmielony czarny pieprz
    A teraz czas na przygotowanie,
    Które jest szybkie i proste niesłychanie.
    Obraną cebulę na cienkie piórka kroję,
    Obrane ząbki czosnku na cienkie plasterki kroję.
    Cukinie kroję na słupki o 4 cm długości
    I 1 cm szerokości.
    W rondlu rozgrzewam olej, cebulę dodaję,
    Smażę przez 4 minuty a gdy zeszklona zostaje,
    To wrzucam czosnek, mieszam i dodaję mięso mielone,
    Smażę, aż jego kolory będą zmienione.
    Do rondla dodaję puszkę pomidorów i przecier pomidorowy,
    By wszystkie składniki były przykryte wlewam 1 – 2 szklanki wody.
    Dodaję cukinię, zioła,
    i potrawa soli, pieprzu i cukru „woła”.
    Duszę na średnim ogniu przez 10-15 minut , aż będzie miękka i jędrna cukinia,
    Zestawiam z ognia i dodaję liście bazylii – i już wesoła jest moja mina.
    Najlepiej z makaronem smakuje,
    Z pszennym pieczywem też imponuje.
    Można je również z ryżem ugotowanym na sypko podawać,
    I prowansalskim klimatom się oddawać.
    Smacznego !!

  32. Prowansalskie sakiewki – idealne nie tylko na piknik

    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego;
    koncentrat pomidorowy;
    cukinia;
    por;
    pomidorki koktajlowe bez skórki;
    ser mozarella;
    oregano;
    sól i pieprz;
    oliwa z oliwek w spray’u (opcjonalnie) ;
    szczypiorek
    +
    Dip czosnkowy(opcjonalnie);
    3 łyżki majonezu;
    2 łyżki śmietany 18%;
    2-3 ząbki czosnku;
    pieprz;

    Przygotowanie:
    Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Na każdym rozsmarować trochę koncentratu pomidorowego, następnie ułożyć plasterek cukinii, plasterek mozzareli i 1 całego obranego ze skórki pomidorka koktajlowego (sparzyć gorącą wodą a po chwili zalać lodowatą, skórka ładnie zejdzie). Całość posypać drobniutko pociętym porem i oregano. Doprawić solą i pieprzem, można też lekko spryskać oliwą.
    Rogi ciasta podnieść do góry i uformować woreczek (sakiewkę), dobrze skleić ciasto ok. 1cm od góry, wierzchołek rozdzielić, aby ładnie się rozłożył podczas pieczenia. Piec zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu ciasta francuskiego, obserwując czy ciasto jest już zarumienione i suche. Po upieczeniu sakiewki można przewiązać u góry szczypiorkiem.
    Jako dodatek można podać dip czosnkowy. Wystarczy wymieszać majonez, śmietanę i pieprz, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Smacznego! 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ