Pielmieni, kołduny czy ravioli? Zobacz przepisy na pierogi z różnych rejonów świata

0
142

Jeśli wydaje Ci się, że pierogi to typowo polska, unikalna potrawa, no cóż… musimy Cię rozczarować. Farsz zawinięty w mączne nadzienie to typ dania, który znajdziesz w kuchniach całego świata – nawet na Dalekim Wschodzie. Przekonaj się o tym, jak wiele oblicz ma ta pyszna potrawa i sprawdź, czym różnią się jej poszczególne warianty.

Masz ochotę na pierogi? Dobra pierogarnia w Poznaniu czy Warszawie jest dziś dostępna na wyciągnięcie ręki. A te najlepsze serwują nie tylko ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy z mięsem, ale również inne bardziej egzotyczne odmiany pierogów. My pokażemy Ci dzisiaj te najciekawsze. Dowiedz się, jak się je przyrządza.

Pielmieni

Nazywane również „pielmieniami” – to pierogi pochodzące z Rosji, doskonale znane też we wschodniej Polsce. Najczęściej wypełnione dość luźnym nadzieniem z mięsa wieprzowo – wołowego, z rosołem, żółtkiem, solą, pieprzem i opcjonalnie posiekaną cebulą jest zamknięte w cieście z mąki, soli oraz wody. Ugotowane, serwuje się najczęściej omaszczone masłem i obficie posypane czarnym pieprzem lub w innej wersji – ze śmietaną, pieprzem i kilkoma kroplami octu. Sycące i aromatyczne – nie sposób się w nich nie zakochać.

Kołduny

Kołduny to również danie wschodnie, ale nie rosyjskie, a litewskie i białoruskie. To małe pierożki, również z mięsem – najczęściej z siekaną, surową wołowiną połączoną z łojem wołowym oraz duszoną cebulą. Mączne ciasto na kołduny powstaje z dodatkiem jajka oraz niewielkiej ilości masła. Ulepione pierogi gotować należy w rosole. W nim można je również podawać, podobnie jak w barszczu albo samodzielnie.

Ravioli

Teraz wędrujemy nie ma wschód, a na południe, a dokładniej do Włoch. To one są ojczyzną ravioli. Niewielkie pierożki, serwowane najczęściej z odrobiną masła i parmezanem mogą być wypełnione różnorodnym farszem. Najczęściej jest to szpinak z serem ricotta, jednak znajdziemy je również w wersji z prosciutto, mięsem i warzywami. Ciasto do ravioli powstaje z mąki, wody, oliwy oraz jajka.

Samosy

Z Włoch przenosimy się do Indii, gdzie jedną z najpopularniejszych przekąsek są właśnie samosy. To pierogi, które się smaży. Ciasto powstaje z mąki połączonej z ghee (indyjskim klarowanym masłem), solą oraz wodą. Najbardziej typowe nadzienie zaś to ziemniaki z zielonym groszkiem, liśćmi kolendry, doprawione m.in. garam masalą. Smażone na głębokim oleju, są chrupiące i wyjątkowo aromatyczne.

Manti

Już nieco bliżej Europy, bo w Turcji bardzo popularne są manti. Niewielkie pierożki wypełnione są najczęściej farszem z jagnięciny, wołowiny, ziemniaków lub dyni. Po ulepieniu są gotowane (w wodzie lub bulionie) albo też smażone. Podaje się je w towarzystwie jogurtu z miętą, sosu pomidorowego lub śmietany czy masła.

Chinkali

Specjał kuchni gruzińskiej – pierogi o kształcie sakiewek, z których wypływa bulion. Zaserwuje je niejedna pierogarnia w Poznaniu czy Warszawie, a przede wszystkim restauracje gruzińskie. Chinkali są wersją kołdunów, znacznie większą od litewskiego kuzyna. Wewnątrz znajduje się mięsne nadzienie – surową wołowinę lub jagnięcinę rozrobioną z wodą umieszcza się w cieście. Bulion zaś pojawia się wewnątrz sakiewki samoistnie, gdy mięso zaczyna oddawać swój aromat.

A Ty którą wersję pierogów wybierasz? Podejmij decyzję i przygotuj je samodzielnie lub zamów z dostawą prosto do domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ