Przepis na piękną kuchnię

0
617

Kuchnia to coś więcej niż miejsce gotowania i spożywania posiłków, to serce domu, centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. W związku z tym do jej urządzania trzeba podejść z należytą uwagą i dbałością o szczegóły. Jak się do tego odpowiednio przygotować radzą eksperci marki Wirchomski.

Kuchenne trendy

W ostatnich latach wyróżnić można cztery kluczowe trendy w projektowaniu przestrzeni kuchennych. Pierwszym z nich jest odejście od klasyki w kierunku nowoczesności. Kuchnie stają się coraz bardziej laboratoryjne i proste. Rezygnuje się ze zbędnych ozdobników na rzecz czytelnego przekazu estetycznego.

Druga tendencja przy aranżacji kuchni odnosi się do kolorystyki. Intensywne, nasycone odcienie takie jak czerwienie czy zielenie systematycznie ustępują miejsca ciepłym, często świetlistym kolorom: bieli, delikatnym kremom i odcieniom naturalnego drewna np. dębu. Najmodniejsze są kuchnie jednokolorowe, które możemy ożywić jednym mocniejszym akcentem kolorystycznym w postaci wyspy kuchennej lub stołu w jadalni.

Trzeci trend dotyczy usytuowania kuchni w domu lub apartamencie i jej rozmiarów. W odwrocie jest moda na łączenie kuchni z salonem. Kuchnia powinna być samodzielnym, niezależnym  pomieszczeniem, jeżeli jest to możliwe o dużym metrażu.

Czwartym kierunkiem jest bardzo mocna specjalizacja w wyposażeniu kuchni. Obserwujemy stopniowe odchodzenie od tradycyjnego, stereotypowego postrzegania tego pomieszczenia. Jego wyposażenie będzie silnie sprofilowane pod kątem naszych potrzeb i stylu życia. „W jednej kuchni sprzęt kuchenny ograniczać się będzie do lodówki i płyty grzewczej, w innej natomiast obowiązkowo znajdzie się specjalny piec do chleba i chłodziarka na wina.” – zauważa Krzysztof Wirchomski, właściciel marki Wirchomski. Musimy sobie uświadomić, że kuchnia jest pomieszczeniem, które przede wszystkim powinno spełniać nasze oczekiwania, a nie tylko cieszyć oczy gości.

Zobacz również: Kolory w kuchni. Jak atrakcyjnie je połączyć?

Nie tylko wygląd

Podczas projektowania wymarzonej kuchni należy pamiętać o umiejętnym zachowaniu równowagi pomiędzy sferą estetyki i funkcjonalności. Poza eleganckim wyglądem przed kuchnią stoją konkretne zadania do wykonania.

– W manufakturze Wirchomski punktem wyjścia do projektu kuchni jest wywiad z przyszłymi domownikami. Zupełnie inna jest specyfika projektowania kuchni dla popularnego „singla”, a inna dla rodziny z dziećmi. – podkreśla Krzysztof Wirchomski. To funkcje kuchni w dużej mierze determinują rozkład mebli i sprzętów, dobór materiałów itp. Podczas aranżacji kuchni warto zainwestować w produkty i wykończenie najwyższej jakości, które będą gwarantem jej trwałości i odporności na codzienną eksploatację. Niezwykle ważna jest ergonomia, bo jakiekolwiek niedopatrzenia w tej dziedzinie będą uciążliwe dla domowników przez wiele lat.

Kuchnia i drewno – duet idealny

Po okresie fascynacji plastikiem, metalem i szkłem architekci wnętrz coraz częściej powracają do projektowania z wykorzystaniem naturalnych materiałów, w tym przede wszystkim drewna. Jest to niezwykle szlachetne tworzywo, które  łączy w sobie bezpretensjonalną naturalność oraz szeroki wachlarz możliwości dekoracyjnych. Cechy te sprawiają, że idealną przestrzenią dla drewna jest kuchnia. Do niedawna najbardziej popularne były drewniane fronty kuchenne i blaty ukryte za okleiną. Teraz coraz częściej pozostają w swojej naturalnej formie, zabezpieczone jedynie specjalistycznymi impregnatami. Bardzo efektownie, ale i elegancko prezentują się olejowane fronty kuchenne, które w dyskretny sposób podkreślają rysunek drewna.

Jak podkreśla Krzysztof Wirchomski, właściciel manufaktury Wirchomski „zabudowa kuchenna z dębu bielonego, jesionu lub brzozy w połączeniu z podłogą z naturalnego kamienia i ceramicznymi dekoracjami to idealna sceneria zachęcająca do wspólnego gotowania i biesiadowania”.

Urządzając wymarzoną kuchnię powinniśmy zatem mieć świadomość, że będzie ona nam służyć przez co najmniej kilka lat.

Materiały prasowe: Wichromski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ