HomeJedzenieSztuka carvingu
piotr_sztenderski_designsekcja_1

Sztuka carvingu

Dawno, dawno temu w dalekowschodnich pałacach narodziła się wykwintna sztuka carvingu, czyli wycinania z warzyw i owoców. Wyrafinowane dzieła chińskich artystów zadziwiały zarówno miejscowych, jak i przybyszów z odległych krain. Szeptano, że przepiękne wytwory artystyczne zdobiły cesarskie stoły, komnaty i dziedzińce. Egzotyczne rzemiosło stopniowo rozprzestrzeniało się, wyszło poza bramy dworów i zainspirowało zwykłych ludzi. Szczególnie rozwinęło się w Tajlandii, miejscu, gdzie dziś carving uważany jest jako symbol dziedzictwa narodowego. Wraz z upływem czasu wciąż udoskonalana technika dotarła nad Wisłę.

Paweł Sztenderski jest miłośnikiem rzeźbienia w owocach i warzywach. Tajskiej sztuki nauczył się prosto od Azjatów. Za swoje prace zdobył już wiele nagród, jednak najważniejszą z nich jest zdobycie tytułu Mistrza Polski w Carvingu. Jego prace są imponujące, wykonane z ponadprzeciętną precyzją i zaangażowaniem. Koncepcje podjęcia tematów są przemyślane i unikalne. Kolorowe dzieła Sztenderskiego są wykorzystywane jako elementy oprawy różnych uroczystości, rozpoczynając od prestiżowych wystaw, po śluby, wesela, urodziny czy podobne okazje świąteczne. Artysta oferuje tworzenie kompozycji na zamówienie. Chcesz być oryginalny? Podaruj bliskiemu bukiet kwiatów wykonanych z warzyw lub kosz pełen fantazyjnie wyrzeźbionych owoców. Dekoracje autorstwa Pawła Sztenderskiego przyciągają wzrok i zachwycają profesjonalną metodą wykonania oraz niewątpliwie – są wspaniałym pomysłem na prezent.

Sekret tworzenia niezwykłych kompozycji owocowo-warzywnych tkwi w talencie i wyobraźni twórcy. Ważną rolę odgrywają również lata praktyki, a co za tym idzie – aktywność w dziedzinie carvingu. Każdego roku organizowane są konkursy, festiwale i wystawy, na których można zaprezentować swoje dekoracje. Tutaj liczą się przede wszystkim innowacyjne pomysły, artystyczne interpretacje tematów i sposoby wykonywania kompozycji. Najbardziej skomplikowane elementy wymagają cierpliwości i w pełni świadomego zaangażowania twórczego. Sztuka wciąż się rozwija, artyści sięgają po nowe pomysły, coraz bardziej zaawansowane i dzięki temu, podobnie jak Paweł Sztenderski, odnoszą życiowe sukcesy.

Zobacz również: Hong Yi Food Design

Źródło: carving-art.pl | Paweł Sztenderski

(1300)

Share this article

  • Facebook
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites

Related Posts

4 thoughts on “Sztuka carvingu

  1. Jolanta Wyrozumska

    DAJCIE MEJLA ZAMÓWIĘ NA KOMUNIĘ DLA CÓRKI :)

  2. Malgorzata Graczyk

    NIESAMOWITE ŻE MOŻNA COŚ TAKIEGO ZROBIĆ TO NAPRAWDĘ TRZEBA MIEĆ TALENT KONGRATULACJONE