Nie da się zaprzeczyć, że blat kuchenny jest jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni. Koniecznie musi on być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, jak również różnej maści środki czyszczące. Pokazujemy najpopularniejsze typy blatów i podpowiadamy, jaki warto jest wybrać.
Blat z postformingu
Jest to jedna z tańszych propozycji i najczęściej wybieranych. Postforming to inaczej specjalny laminat, który jest naklejany na płytę wiórową. Dodatkowo ma zaokrąglone krawędzie, dzięki temu woda nie wcieka w połączenia i tym samym nie niszczy płyty w środku laminatu. Warto podkreślić, że postforming jest bardzo trwałym materiałem i odpornym na ścieranie. Dostępny w bardzo różnej kolorystyce, w zależności od potrzeb użytkownika.
Blat z kamienia naturalnego
Bardzo dobrze w takiej sytuacji sprawdza się granit, który jest wytrzymałym i nienasiąkliwym materiałem. Oczywiście na rynku można rozróżnić wiele typów granitów, które są mniej lub bardziej zwarte. Najlepiej jest zapytać o to dostawcę kamienia, ponieważ on będzie w stanie udzielić Ci najbardziej konkretnych informacji. Niestety tego typu blaty są znacznie droższe od opisywanych wyżej postformingowych, aczkolwiek należy podkreślić ich znaczną trwałość.
Blat kompozytowy
Przeważnie wykonywane są z kompozytów, takich jak corian, czy staron. Są ciepłe dotyku, lekkie i bardzo odporne na zarysowania oraz wysoką temperaturę. Bezsprzecznie ich największą zaletą można uznać bez spoinowe połączenie, co daje nam idealnie gładką powierzchnię, która nie przepuszcza wody.
Żeby nie zostawiać nudnej i pustej przestrzeni między blatem, a szafkami nad nim można zdecydować się na fototapety. Obecnie na rynku jest tak wiele wzorów do kuchni, że nie powinieneś mieć najmniejszych problemów z wyborem czegoś konkretnego.